Central Innovation District - dit vindt Den Haag ervan

Terugblik CID Dagen 2022

De CID Dagen in 154 seconden

Verschillende sferen, maar wel echt Haags

Hoe maken wij er samen een nog betere stad van? Hiermee opende wethouder Robert van Asten van Stedelijke Ontwikkeling de participatiebijeenkomsten over het Central Innovation District (CID) in hartje Den Haag. Die werden 13, 14 en 15 oktober gehouden in het Kinderboekenmuseum en in The Globe aan de Waldorpstraat.

De plannen voor het gebied tussen en rond de stations Den Haag Centraal, Laan van NOI en Hollands spoor zijn groot. In het CID staat een hoop te gebeuren. Er komen nieuwe woningen, kantoren en parken. Op straat krijgen voetgangers en fietsers meer de ruimte. Het stadsbestuur vindt het belangrijk om samen de plannen te maken.

Belangrijk is ook wat nu al in bestaande buurten aanwezig is. Daarom roept het stadsbestuur zoveel mogelijk mensen, die al in en rond het CID wonen en werken, op hun stem te laten horen. “Het is een gezamenlijke opgave om zoveel mogelijk kwaliteit te bereiken”, zegt de wethouder. “Bewoners en mensen die het gebied gebruiken, weten precies wat zij fijn vinden en missen aan de buurt en wat er dus nog bij moet komen. En we willen weten wat bewoners, studenten en medewerkers die er nog moeten komen zouden willen.”

Inwoners hebben een grote rol. “Met alle mensen die er wonen, wordt het een heel mooi, gaaf gebied. Er komen verschillende sferen, maar wel echt, echt Haags. Als het goed is, ontstaan er geen eilandjes in de stad maar goede gebieden die passen in het mozaïek van buurten die Den Haag al is en die samen een mooie stad maken.”

Enkele honderden bewoners en andere belanghebbenden bezochten de CID Dagen en namen deel aan verschillende bijeenkomsten. Hierin ging om de ontwikkeling van een van de vijf deelgebieden centraal of een van de vier thema’s (innovatie, groen, voorzieningen en mobiliteit). Naast kanttekeningen plaatsen bij plannen (‘Hoe weet je dat er voorzieningen komen als je dat aan de markt overlaat?’) dachten ze ook mee over oplossingen (‘Zorg voor goedkope slaapplekken zodat mensen niet in de file naar een bijeenkomst in Den Haag hoeven’).

Het CID is een gebiedsontwikkeling van de lange adem, waarin samenwerking van begin tot eind is gevraagd. Van Asten: “Er is een hoop werk te doen. Niet alleen als het gaat om bouwplannen, maar ook om te zorgen dat alle mensen die hier komen wonen echte Hagenaars worden en zich verbinden met andere Hagenaars. Ik ben heel benieuwd naar de ideeën die daarover zijn, want stedelijke ontwikkeling gaat om meer dan bouwen alleen.”

In dit digitale magazine is per deelgebied en per thema te lezen wat de belangrijkste punten zijn van de bijeenkomsten tijdens de CID Dagen. De participatieverslagen van de bijeenkomsten over de vijf deelgebieden komen op www.denhaag.nl te staan. Voor een aantal deelgebieden komen vervolgbijeenkomsten. De planning vindt u per project op de website.

Plannenmakers in de prijzen

Wie kan een onbekende plek in het CID (tijdelijk) tot leven laten komen? De gemeente schreef een prijsvraag uit om ideeën los te weken. De drie plannenmakers (placemakers) die plekken in de openbare ruimte of leegstaande gebouwen het beste weten te benutten, wonnen geldbedragen om het project uit te voeren. Twee plannenmakers ontvingen 7.500 euro en de winnaar sleepte de hoofdprijs van 12.500 euro in de wacht.

Directeur Ranti Tjan van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst reikte tijdens de participatiedagen de prijzen uit. Er waren drie categorieën: privaat vastgoed, openbare ruimte en algemeen. De jury selecteerde onder meer op creativiteit, innovatie, haalbaarheid, culturele of sociale waarde en geen overlast voor de omgeving.

Nachtleven

In de categorie privaat vastgoed won Stichting Laak. Op de Verheeskade komt een expositieruimte, annex restaurant en nachtclub. Stichting Laak wil het lokale nachtleven meer gaan uitdragen, omdat die in Den Haag niet zo bruist als in andere steden. Het idee is volgens de jury goed toegankelijk. De vermenging van muziek en kunst spreekt hen aan.

Peer Peters van Buropposso won met zijn idee om het Schenkviaduct weer toegankelijk te maken voor voetgangers en fietsers. Hij wil één van de vier rijbanen afzetten met plantenbakken zodat die weg vrijkomt voor langzaam verkeer. Die bakken kunnen worden beschilderd in samenwerking met scholen of bewoners.

Wielerfestijn

De hoofdprijs ging naar het plan om een wielerfestijn naar Laak te brengen. Een of twee dagen lang scheuren peuters op driewielers, kinderen op dikke banden en racefietsers door de wijk. Het idee is om Laak hiermee een oppepper te geven. Juist omdat in dit deel van de stad niet veel gebeurt aan activiteiten. Het bureau Spinner & Langkous wil van het wielerfestijn een jaarlijks terugkerend evenement maken. De eerste editie staat voor juni of juli volgend jaar gepland.

Overigens gaf de gemeente aan dat er meer goede ideeën zijn binnengekomen. Met een aantal plannenmakers gaat ze in gesprek om na te gaan of ook hun project uitgevoerd kan worden.

Sfeer tijdens CID

Ga naar de inhoud