Den Haag groeit. Steeds meer mensen komen wonen en werken in de stad. Het gebied Den Haag Centraal maakt ruimte voor deze mensen. Het gebied moet niet alleen woningen bieden, maar ook ruimte creëren voor kantoren, voorzieningen en groen. Met fijne loop- en fietsroutes in en naar het gebied. Nu al is een toename zichtbaar in woningen, groen, werkplekken en studenten in de omgeving. De gemeente werkt aan een toekomstplan, zodat het groeiende gebied leefbaar blijft voor iedereen.
Het Toekomstplan Den Haag Centraal omvat vier onderdelen: de ontwikkelvisie, het beeldkwaliteitsplan, de ontwikkelstrategie en het buitenruimteplan. Deze plannen beschrijven de ambities voor het gebied, en legt de toetsingskaders voor projecten vast. Zoals hoe de gebouwen en de openbare ruimte eruit moeten zien. En hoe de ruimtes gebruikt dienen te worden. Op 3 oktober 2024 stelde de gemeenteraad de Ontwikkelvisie Den Haag Centraal vast. Het Beeldkwaliteitsplan Den Haag Centraal ligt tot en met 21 november ter inzage. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit.
De centrale ligging en de mix van wonen, werken, leren, reizen en ontspannen, maken van Den Haag Centraal een levendig gebied. Een unieke plek waar overheid, bedrijfsleven en opleidingsinstellingen elkaar ontmoeten en versterken. De gemeente wil deze kenmerken graag behouden en versterken, en tegelijkertijd het gebied verbeteren waar nodig.
Belangrijke ingrepen zijn:
De buitenruimte moet groener en eenduidiger worden. Verschillende sfeergebieden, zoals het Spuikwartier en de stationsomgeving, krijgen specifieke richtlijnen qua materiaal en uitstraling. Het Handboek Openbare Ruimte vormt hiervoor een belangrijke basis.
Vraag: Is het nodig de KB, een karaktervol gebouw, te slopen?
Antwoord: Er wordt onderzocht wat hergebruikt kan worden, maar het gebouw voldoet niet aan huidige eisen.
Vraag: Hoe wordt het OV versterkt?
Antwoord: Er is een ambitie om een nieuwe terminal te bouwen. Daarnaast wordt de Vlietlijn op Den Haag Centraal aangesloten en loopt er overleg over perronstudies.
Vraag: Hoe wordt de doorloop via de stationshal gegarandeerd?
Antwoord: De stationshal blijft een publieke doorgang.
Suggestie: Ministeries verplaatsen naar Bezuidenhout om ruimte vrij te maken voor appartementen.
Vraag: Hoe wordt voorkomen dat alleen rijksgebouwen het gebied domineren?
Antwoord: Het wordt een gemengd stedelijk gebied met woningen, voorzieningen en universiteiten.
Dit e-zine werd gemaakt in opdracht van de gemeente Den Haag door een team van On the Spot, dé congresverslaggevers.
Redactie en eindredactie: René Lamers
Film: Walter van Polanen
Vormgeving/webbouw: Lisanne Gottenbos
www.on-the-spot.nl