Dit bedrijf werkt aan een ethische en veilige manier van inzet van artificial intelligence (AI). Het doet dat door studenten in de technologie te verbinden aan ‘changemakers’. Zo ontstaan ‘vibrate community’s’, gemeenschappen waar het zindert van innovatie. “Zie wat de impact is van een campus, zoals die rond ASML in Eindhoven”, vertelt directeur Olga Wielders van The Hague Tech. “In Parijs werken overheid en ondernemers al samen op een campus.”
Al 225 jaar werkt PostNL aan innovatie en verandering, stelt Rik de Vette, innovatiemanager. “Het zit in ons DNA.” Zo heeft het postbedrijf een tool ontwikkeld waarmee je snel een ingewikkeld geformuleerde brief naar begrijpelijk kunt ‘vertalen’. Op circulair gebied werkt PostNL aan minder vervoersbewegingen. “We willen dat minder lege busjes terugkeren.” En PostNL onderzoekt een rol voor postbodes in de sociale cohesie. Zij komen immers elke dag in de straat en zien de bewoners, weten wat er gebeurt. In een living lab wil Rik met minder strakke regels innovatie aanmoedigen.
Hierin zijn 300 partijen verenigd, groot en klein; bedrijven, overheid en kennisinstellingen. “Door mensen te verbinden wil The Hague Security Delta iedereen toegang geven tot kennis, kennissen, subsidies, kapitaal en de markt”, legt directeur Joris den Bruinen uit. Thema’s die opgepakt worden, zijn cybersecurity en weerbaarheid, AI en smart security. Voorbeeld is Living Lab Scheveningen, waar data van verkeersbewegingen meteen worden verwerkt, zonder opslag van herleidbare persoonlijke gegevens. Hiermee kan bij drukte verkeersregeling gepland worden, omleidingen geregeld en informatie verstrekt. Sensors melden wanneer prullenbakken vol zijn of dat er afwijkend harde geluiden zijn die op een ruzie kunnen wijzen.
Drie jaar geleden begonnen op drie verdiepingen in het Laakhavengebied the Hague Security Delta Campus. Nu zitten er al 49 bedrijven in de cybersecurity. HSD kent twee labs. “In het IoT Forensics-lab van de Hogeschool Leiden werken studenten, ondernemingen en overheid aan innovaties”, zegt campusmanager Nabile Benali. Uit het SHIELD-lab komen onder andere de detectie van (met name nachtelijke) illegale dronevluchten, systemen voor crowdmanagement en het detecteren van vaarverkeer.
Er is een tekort aan medewerkers in de bouw en de infra die nodig zijn voor de vele woningen, kantoren en voorzieningen die gebouwd moeten worden in het CID. De Haagse Hogeschool leidt ze op en brengt ze IT-vaardigheden bij. Die zijn tegenwoordig namelijk hard nodig als je gaat bouwen. Zo is er in een bachelor- en een masteropleiding aandacht voor klimaatadaptieve architectuur. “We willen onze data beschikbaar stellen voor iedereen”, stelt Rizal Sebastian, lector aan de hogeschool. Delen is het nieuwe vermenigvuldigen. De data kunnen komen uit een ‘inclusive experience center’ waarin verschillende disciplines samenwerken aan serious games en sensor data.
In Leiden en Den Haag brengt PLNT (plant) onderwijs en business samen. “Wij brengen partijen samen met de juiste partner”, legt Erwin Roodhart uit. Hij is hoofd businessontwikkeling bij PLNT. Hoofdthema’s waarop verbindingen worden gelegd, zijn ‘sustainability’, ‘health’ en ‘tech’. Als innovatieprogramma’s biedt PLNT de ‘Seek Discomfort Day’, de ‘Inspiration Tour’ en ‘Ready to Impact’. Om even los van gebaande denkpaden af te komen en de nieuwste inzichten mee te krijgen.
De TNO-Vector is een centrum voor maatschappelijke innovatie en strategie. Ze telt duizend publiek-private samenwerkingen. “We werken aan waarde-gedreven duurzame steden en regio’s”, licht Diana Vonk Noordegraaf toe als senior consultant strategie en beleid. “Je ziet in Nederland een toenemende ongelijkheid: de rijkste twintig procent van Nederland leeft gemiddeld twintig jaar langer dan de twintig procent armste Nederlanders.” TNO onderzoekt ook de sociale kant van innovaties: hoe worden ze ontvangen en werken ze uit. “Vaak zijn oplossingen tijdelijk en creëren ze een waterbed. Wij werken vanuit welke waarden je belangrijk vindt.”
Dit e-zine werd gemaakt in opdracht van de gemeente Den Haag door een team van On the Spot, dé congresverslaggevers.
Redactie en eindredactie: René Lamers
Film: Walter van Polanen
Vormgeving/webbouw: Lisanne Gottenbos
www.on-the-spot.nl